hanna tarina

Hanna

Olen kohta 40-vuotias kolmen lapsen äiti, joka on 7-8 vuotta tuskaillut selkävaivojen kanssa. Yksi kolmesta lannerangan prolapseista operoitiin noin viisi vuotta sitten, mutta senkin jälkeen erinäiset alaselän kivut ovat haitanneet arkeani sekä työtäni. Itselläni on urheilutaustaa sekä olen ammatiltani fysioterapeutti, joten tietoa ja harjoitteita pitäisi omasta takaa olla. Olin kuntouttanut itseäni monin eri tavoin sekä käynyt erilaisissa fysikaalisissa hoidoissa ja osteopatiassa, joista sain muutaman tunnin tai päivän avun. Pitkäaikaista apua en saanut mistään ja olin jo aika pitkälti asennoitunut siihen, että kipu seuraa loppuelämän minua. Olin ottanut kivun jo kaveriksi, koska määrätietoisena ihmisenä en halunnut antaa sen määrätä elämääni.

Hannan olen tuntenut jo vuosia, mutta ennenkuin ajauduin hänen valmennettavakseen minun piti kokea parin kuukauden pt-asiakkuus toisella salilla, jossa pt:llä ei ollut ammattitaitoa, eikä mitään ymmärrystä tilanteestani ja lisäksi harjoitteet vain lisäsivät kipuoireitani. Tapasimme sattumalta Hannan kanssa kaupassa ja juttutuokion jälkeen päätin, että yritän vielä kerran ulkopuolista apua vaivoihini, koska hänen näkemys tilanteestani ja haasteistani oli aivan toisenlainen kuin aiemman pt:n. Olin sosiaalisessa mediassa seurannut Hannan ajatuksia ja tekemisiä ja koin, että hänellä on tarvitsemani asiantuntemus fysioterapeutin ja personal trainerin koulutusten kautta.

Sovimme neljän kuntosaliohjelman ohjelmoinnin. Harrastavien lasten ja miehen, oman työni ja toisella paikkakunnalla opiskelun vuoksi en halunnut sitoutua läsnätapaamisiin, vaan sovimme, että aina uuden ohjelman vaihtuessa käymme ohjelman yhdessä läpi, videoin suoritukseni ja Hanna analysoi tekemiseni ja puuttuu korjattaviin asioihin. Salilla ehdin käymään 2-3 kertaa viikossa muun liikunnan ohella. Minulla ei ole motivaatio-ongelmaa liikunnan suhteen, ja olen aina noudattanut valmentajan ohjeita pilkulleen. Niin nytkin.

Jo toisen ohjelman jälkeen aloin huomata kivun lievenemistä, selän liikekontrollin häiriön lievää paranemista sekä selkeää epäsymmetrisen kehonasennon korjaantumista. En tullut enää istumisesta kipeäksi. Nyt kesällä olen pystynyt juoksemaan 10 km sekä pyöräilemään maastossa pitkiä lenkkejä ilman liikunnan aikaista/ jälkeistä tai seuraavan päivän kipua. Mahtavinta oli, kun pystyin pelata tennistä useampana peräjälkeisenä päivänä ilman kipua. Nämä voivat olla monille mitättömiä asioita, mutta monipuolisesti liikkuvalle elämänlaatua huomattavasti parantavia asioita.

Olen niin kiitollinen Hannalle asiantuntevasta valmentamisesta. Vaikka olemme kollegoita, niin minulle ei ole ollut ongelma hypätä asiakkaan rooliin. On ihana vain kuunnella miksi jotain tehdään, antaa jonkun toisen neuvoa ja vain tehdä niin kuin sanotaan. Olen saanut niin paljon paremman elämänlaadun, kun kivut eivät haittaa enää joka päiväistä elämää. Olen parempi äiti ja vaimo, kun jaksan ja pystyn tekemään asioita, koska kipu ei vie kaikkea energiaani. Pystyn liikkumaan monipuolisemmin kuin moneen vuoteen. Kyllä se selkä edelleen välillä itsestään ilmoittelee ja tietyt liikkeet provosoivat kipua. Matka Hannan kanssa jatkuu ja innolla odotan tulevia treenejä.