Motivaatio

Varmasti jokaisella motivaatio liikkumiseen ja terveellisten elämäntapojen ylläpitämiseen on joskus hakusessa. Tässä sinulle muutama hyvä vinkki, joilla voit löytää motivaation liikkumiseen ja/tai pitää sitä paremmin yllä. 

Listaa ajatukset näistä kysymyksistä paperille:

  •     Mikä on sinulle tärkeää?
  •     Mitä arvostat elämässä?
  •     Mikä motivoi sinua liikkumaan?
  •     Pohdi kuinka säännöllinen liikkuminen tukee arvostamiasi asioita

Etsi sisäistä motivaation lähdettä, sillä se on yleensä pitkäkestoinen ja pysyvämpi verrattuna ulkoisen motivaation lähteisiin. Sisäisessä motivaatiossa ihminen toimii omasta tahdostaan ja kokee iloa ja tyydytystä toiminnastaan. Toiminta koetaan arvokkaana, kun taas ulkoisessa motivaatiossa toimintaa ohjaavat palkinnot ja rangaistukset.

Priorisoi säännöllinen liikkuminen etusijalle. Pienin tavoittein pyri tekemään liikkumisesta säännöllistä ja sitä kautta tapa. Tee tavoitteistasi riittävän helppoja, jotta tunnet itsesi onnistuneeksi joka päivä. Aloita esimerkiksi 10 minuutin liikuntasuorituksella. Tarkastele kuinka päivittäiset teot ovat suhteessa asettamiisi tavoitteisiin. Kirjaamalla suoritukset pystyt seuraamaan kehitystäsi, ylläpidät motivaatiotasi ja etenet kohti suurempia tavoitteita. Ole riittävän joustava liikuntaharrastuksesi kanssa. Jos muutamat liikuntakerrat jäävät väliin, se ei kaada kokonaisuutta. Elämä on luovimista. 

Muista, että uuden tavan omaksuminen vie aikaa. Jokaisella meillä on joskus haasteita motivaation löytämisessä ja ylläpitämisessä. Jokainen meistä on myös joskus ollut vasta-alkaja. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka tukevat liikkumistasi. Tällaisia henkilöitä voivat olla oma valmentaja, perheenjäsen tai ystävä. Muista, että liikuntamotivaation etsiminen, löytäminen ja ylläpitäminen vaativat aikaa ja energiaa.  Pidä hauskaa ja löydä itsellesi oma laji, mistä pidät. Palkitse itsesi jatkuvasti kannustavalla puheella ja säilytä sitä kautta positiivinen asenne. Pysy lujana. Jaksa yrittää. Yhä uudestaan. Ikinä ei ole liian myöhäistä voida hyvin. 

Tsemppiä!

Saara ja Jenna