Tavoista ja tapojen muuttamisesta

Motivaatio- kirjoituksessa sivuttiin tapoja, tapojen muodostamista ja niiden muuttamista. Uuden tavan omaksuminen vie aikaa, ja vanhasta tavasta on vaikea irtautua.

Valitsemme herkästi tutun ja turvallisen vaihtoehdon, kuljemme aina samaa polkua. Uusien tapojen hankkiminen tarkoittaa sitä, että astut syrjään nykyiseltä polulta ja raivaat itsellesi tien läpi hangen ja suon, mikä on heti raskaampi vaihtoehto kuin tasainen valmiiksi tallattu vanhojen tapojen polku. Valitsemme herkästi ostoskoriimme aina ne samat tutut tuotteet, kuljemme töihin samaa reittiä pitkin, ja totutusti töiden jälkeen rojahdamme sohvalle Netflixin ääreen chillaamaan, jos se on sitä mitä olemme tehneet ja josta olemme toistojen ja toistojen jälkeen muodostaneet automaattisen tavan. Kaiken takana ovat aivomme, joka pyrkii “säästämään energiaa” ja näin ollen saa meidät tekemään asiat tutulla, turvallisella tavalla, koska se kuormittaa vähiten. Uuden asian aloittaminen tuntuu rasittavalta, ja aivosi kuiskii sinulle syitä, miksi ei kannattaisi ryhtyä uuteen puuhaan vaikka se kuinka tekisi sinulle hyvää. Usein tiedät, kuinka sinun tulisi toimia, mutta et kuitenkaan tee niin. Tapaan palaaminen on helppoa, vaikka haluaisimmekin ja aikoisimmekin toimia toisin. Eli uuden tavan toteutusvaihe on se haastekohta!

Tavat ovat usein sidottuja triggereihin, esim. kellonaikaan tai tekemiseen. Aamutraditioon voi kuulua kahvin keittäminen, ja kahvin kylkeen pakollinen makea herkku. Keskiviikkona töiden jälkeen menen treenaamaan. Treenien jälkeen juon palautusjuoman. Palautusjuoma on merkkiä X, niin kuin aina.

Käyttäytymistä tutkineen professori BJ Foggin mukaan ihminen muuttaa käyttäytymistään pitkäaikaisesti ainoastaan, kun

  • Kokee ahaa-elämyksen!
  • Muuttaa ympäristöään
  • Tekemällä pieniä muutoksia eli muuttamalla tapojaan

Vaaditaan jokin oivallus, että ihminen haluaa alkaa muuttamaan tapojaan. Ympäristöä muokkaamalla edistät nykyisen, huonon valinnan syrjäyttämistä paremmalla, kun:

1) Poistat huonon vaihtoehdon

2) Vaikeutat huonon valinnan tekemistä

3) Korvaat huonon vaihtoehdon paremmalla

Uusi toimintatapa alkaa ajan ja toistojen myötä automatisoitua ja kun tarpeeksi aikaa on kulunut, toimintamalli on niin vahvasti juurtunut aivoihimme, että siitä on syntynyt tapa. Tee pieniä muutoksia tapoihin mieluummin kuin suuria, koska pystyt todennäköisesti ylläpitämään niitä pidemmällä aikajaksolla. Keskimäärin tavan omaksumiseen menee n. 2 kuukautta. Millaisen tavan pystyt säilyttämään näin kauan? On ylitettävä tietty ajallinen kynnys, että uusi toiminto jää tavaksi. Toistoilla on myös merkitystä, eli tapaa muodostuu herkemmin, jos sitä toistetaan usein, esim. 5 minuutin lenkki viitenä päivänä viikossa kuin 25 minuutin lenkki yhtenä päivänä.

Yhteenvetona:

Miten luoda toimiva, voittava tapa, joka jää elämään?

Luo konkreettinen ja säännöllinen triggeri. Jos haluat kehittää ruokailutottumuksiasi parempaan suuntaan, aloita esimerkiksi tekemällä ruokailuistasi säännöllisiä. Eli ruoka-aika on se triggeri.

Tee triggeristä kiinnostava. Terveellisen ruokavalion omaksumisessa valitse värikkäitä kasviksia ja kokeile uusia reseptejä. Ole utelias!

Tee tavasta helppo toteuttaa. Varmista, että jääkaapistasi löytyy ruokaa, kun on nälkä, ja voit myös valmistella useamman päivän ruuat valmiiksi.

Aloita pienin askelin. Ei ole välttämätöntä alkaa punnitsemaan jokaista suupalaa, vaan mieti, millä pienillä teoilla saat lisää terveellisyyttä päivän ruokailuihisi. 1%-muutos päivän ruokailuissa on viikko- ja kuukausitasolla paljon! Voit aloittaa säännöllistämällä ruokailut, eli syöt tasaisin väliajoin, jolloin energiaa riittää tasaisesti pitkin päivää. Lisää kasviksia ruokavalioosi.

Hyödynnä ”tilivelvollisuus”. Lähtisikö perhe mukaan syömään terveellisesti? Tai aloittaisiko kaveri samanlaisen ruokailutapojen muutoksen kanssasi?

Tee toiminnan aikataulusta tärkeää ja pyri toimimaan aina samaan aikaan. Eli suunnittele etukäteen viikkotasolla, milloin ja mitä syöt, ja pidä jääkaapissasi ruokaa valmiina. Nälkäisenä ei kannata kauppaan mennä, kun sieltä tarttuu kärryyn muutakin kuin mitä oikeasti tarvitsisi. 😊

Tee tavoista itsesi näköisiä.

Tanja